Descriere
Când nu știi ce să citești, citește-mă pe mine! Am o carte pentru tine.
JURNAL DE LECTURĂ
Motto:
„Două gânduri să nu te părăsească niciodată: acela de a-ţi îmbogăți mintea şi sufletul şi gândul că suntem trecători în lume”. Ileana Vulpescu
Subiectivismul este a doua noastră natură, dar nu pun pariu, fiindcă e foarte posibil să greșesc.
Sub semnul subiectivismului absolut stă acest jurnal. Am citit undeva că „în lumea lui, a subiectivismului, fiecare are dreptate… și nimeni nu are dreptate în același timp!”
Ca atare, mă aștept ca fiecare să vadă din perspectiva personală acest mănunchi de cărți, eclectic e-adevărat, dar care mie mi-a adus bucurie, tristețe, mângâiere sau, pur și simplu, curiozitatea de a afla, de a ști.
Ceea ce cred că nu e puțin lucru, gândindu-mă, cum altfel decât la experiența personală, la pletora de cărți proaste pe care le-am deschis, m-am lămurit repede și le-am închis la fel de repede.
Toate titlurile pe care le veți găsi în acest jurnal mi-au trecut prin mâini, pe sub ochi și, mai ales, au lăsat urme adânci sau mai superficiale în mintea mea, jaloane care mi-au marcat viața și care m-au ajutat să devin ceea ce sunt astăzi.
Mi-ar plăcea ca măcar o singură recomandare de lectură din această carte, să ajungă să transforme destine.
Și ar mai fi un motiv pentru care am scris acest ”jurnal de lectură”: atunci când m-am îndrăgostit iremediabil de citit, mi-ar fi plăcut să am un ”ghid” pe care să-l răsfoiesc din când în când dar, mai ales, atunci când îmi doream cu disperare ca următoarea carte să nu mă plictisească.
O precizare importantă: în dicționar „efemeridele” sunt lucruri sau gânduri trecătoare. Prezentele ”Efemeride” literare subliniază caracterul meu caduc ca ființă umană și nu lipsa de importanță a cărților pe care le-am citit și pe care le recomand din toată inima.
Acestea vor rămâne, bijuterii pentru unii, gablonturi pentru alții, nemuritoare, cu strălucire intensă sau doar o pâlpâire, pe care fiecare o va atribui unei scrieri anume.
Veți observa și poate mă veți judeca că sunt puține cărți scrise de autori clasici. Am făcut mai multe recomandări înspre cărțile moderne și contemporane, în speranța că tânăra generație nu va fugi speriată de regionalismele și arhaismele perimate, destul de întâlnite la autorii clasici, ci va fi atrasă de limbajul actual, real al vremurilor noastre, mult mai ușor de descifrat.
Vă doresc lecturi frumoase, serioase, amuzante, existențiale, triste, sofisticate, ravisante, tulburătoare! Și lista este extrem de exhaustivă.
Dar, din toată lista, vă doresc să o găsiți pe aceea pentru care să-mi spuneți, din toată inima: Mulțumesc că m-ai făcut s-o descopăr!
Recenzii
Nu există recenzii până acum.